Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on etu joka tuo helpotusta veroihin. Saat kotitalousvähennystä kuin ostat seuraavia töitä:

  • siivous
  • lastenhoito
  • remontit
  • tietokone asennukset

Edun saat myös silloin kuin palkkaat työntekijän suorittamaan edellä mainittuja töitä. Eli myös vastaava mestari ja hänelle maksettu palkka tai palkkio on vähennyskelpoinen.

Myös mökillä / vapaa-ajan asunnolla teetetyt työ ovat oikeutettuja kotitalousvähennykseen. 

Kotitalousvähennuksen tiedot ilmoitetaan joko verokortille tai veroilmoitukseen. Mikäli kustannukset on tiedossa jo verovuoden aikana, kannattaa tiedot ilmoittaa suoraan verokortille. Tällöin saat edun vähennyksestä heti. Mikäli ilmoitat kotitalousvähennyksen vasta veroilmoitukseen joudut odottamaan veronpalautuksiin asti.

kotitalousvähennys 2019

Vuonna 2019 kotitalousvähennys oli 2 400 euroa. Omavastuu töistä oli 100 euroa. Mikäli haet kotitalousvähennystä vuonna 2019 tehdystä töistä tulee sinun täyttää se esitäytettyyn ilmoitukseen sillä tätä kirjoittaessa verokorttia vuodelle 2019 ei ole enää mahdollista muuttaa.

kotitalousvähennys 2020

Vuonna 2020 kotitalousvähennys oli pienempi kuin vuonna 2019. Maksimi määrä on 2 250 euroa. Mikäli haluat saada edun heti, korjaa verokorttisi. Ilmoita kotitalousvähennys siihen ja tilaa uusi verokortti. Sillä saat edun heti itsellesi.

Myös vuonna 2020 omavastuun osuus on 100 euroa.

kotitalousvähennys lomake

Riippuen työn laadusta sinun tulee täyttää lomake jotta olet oikeutettu saamaan kotitalousvähennyksen. Nämä lomakkeet löytyvät verottajan sivuilta. Voit täyttää tiedot suoraan omaan verokorttiisi tai veroilmoitukseen OmaVero -palvelussa. Muista liittää mukaan täytetty lomake sekä todistukset (lasku ja todistus sen maksamisesta).

kotitalousvähennys laskuri

Ennen kuin maksat työstä yritykselle sinun pitää tarkistaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Tarkista laskusta miten paljon maksoit yritykselle. Kotitalousvähennys lasketaan aina arvonlisäverollisesta hinnasta. Ja maksimi vuonna 2020 on 40 % tästä hinnasta. Muista myös vähentää omavastuu (100 euroa), niin saat vähennyksen määrän.

kotitalousvähennys käytännössä

Malli: Saadaksesi maksimi kotitalousvähennyksen (2 250 euroa), sinun pitää maksaa yritykselle työstä 5 875 euroa.

5 875 euroa x 40 % – omavastuu 100 euroa = 2 250 euroa.

Työntekijää palkatessa laskutapa on hieman erilainen. Työntekijän osalta palkasta ja palkan sivukuluista voi nimittäin vähentää vain 15 %. Maksimisumma on kuitenkin sama 2 250 euroa.